PRIMENA

Zbog svojih hemijskih i fizičkih svojstava kalcijum karbonat ima širok raspon upotrebe.

Papir, plastika, boje i premazi:
Kalcijum karbonat je najviše korišćen mineral u industriji papira, plastike, boja i premaza prvenstveno kao punilac a zbog svoje velike beline i kao pigment. U industriji papira u celom svetu je posebno cenjen zbog svoje osobine raspršivanja svetlosti te se koristi kao prilično jeftin punilac za neprozirne papire. Kalcijum karbonat se koristi u poslednjoj mokroj fazi proizvodnje papira kao punilac koji doprinosi da papir bude svetao i gladak. U proizvodnji boja kao punilac može biti zastupljen čak do 30% a isto tako uproizvodnji mašinskih maltera, lepila i masa za zaptivanje.

Prozvodnja hrane i sredstava za ličnu higijenu:
Kalcijum karbonat se široko koristi kao delotvoran dijetetski dodatak kalcija, ili osnovni materijal za lekove u tabletama. Također se može pronaći na mnogim policama u trgovinskim proizvodima kao što su prašak za pecivo, pasta za zube, suve desert smese, testo i vino. Kalcijum karbonat je aktivni sastojak i u poljoprivrednim proizvodima kao što je hrana za životinje a također se koristi i za okoliš kroz prečišćavanje i obradu voda i obradu otpada.

Građevinski materijali i izgradnja:
Kalcijum karbonat je najvažniji za građevinarstvo, i kao građevni materijal u svojem prirodnom obliku (npr. mermer), i kao sastojak cementa. On pridonosi u izradi maltera koji se koriste u vezivanju cigle, betonskih blokova, kamenja, krovne šindre, gumenih spojeva i pločica. Kalcijum karbonat se raspada u ugljen dioksid i kreč što je važan materijal za izradu čelika, stakla i papira. Zbog svoje bazne karakteristike, kalcijum karbonat se koristi u industrijskim postrojenjima kako bi se neutralisala kiselost zemlje i vode.